Belangeloos delen en verspreiden van Best Practices
Het primaire doel van CASOS is het bereiken van de ‘Goal Zero’ doelstellingen door een continue verbetering van de veiligheid prestaties. De van dit hoofddoel afgeleide doelstellingen zijn:
- Verbeteren van de veiligheidsprestaties van alle bedrijven die
werkzaam zijn op Shell/NAM locatie - Het maximaal delen van ‘best practices’ tussen bedrijven, vooral met betrekking tot nieuwe middelen en processen;
- Zorgen voor een eenduidiger communicatie van NAM/SHELL naar de bedrijven en visa versa;
- Het blijven werken aan een sterkere relatie tussen NAM/SHELL en de bedrijven, zodat een veilige werkomgeving de enige aanvaardbare werkcultuur wordt.
Activiteiten
De veiligheidsprestatie moet omhoog. CASOS wil dit bereiken door kennisdeling, zich te richten op de communicatie richting de werkvloer, het verbinden van NAM en contractors en het oprichten van werkgroepen naar aanleiding van een probleemsituatie op de werkvloer. Hiernaast leest u meer over onze activiteiten.
Het doel van een werkgroep is om met een oplossing of een best practice de veiligheid te vergroten op NAM en Shell locaties. Er zijn meer dan 70 werkgroepen geweest die aan uiteenlopende problemen en onderwerpen hebben gewerkt, van de kleur van riggervestjes en het implementeren van een gezamenlijk LMRA kaartje tot het gezamenlijk opstellen van het NAM/CASOS HSE jaarplan. Meer informatie over de werkgroepen is beschikbaar in de kennisbank.
Het belangeloos delen van kennis is een van de kernwaarden van CASOS, bijvoorbeeld het delen van best practices of learning from incidents. CASOS wil het maximaal delen van kennis bereiken door het samenbrengen van NAM & contractors tijdens bijeenkomsten, in werkgroepen, door gebruik te maken van het online platform Only Office en uiteraard door de kennisbank op deze website.
Een optimale verbinding van contractors en NAM. Dat wil CASOS. Een ketensamenwerking is noodzakelijk voor het vergroten van de veiligheid op de werkvloer. Dit wil CASOS stimuleren door aandacht te schenken aan de communicatie richting contractors, zoals bijvoorbeeld het Logistiek Informatie Systeem (LIS) en de HSSE library beschikbaar te stellen op deze website. Ook de werkgroepen bestaan uit een mix van NAM en contractors en tijdens bijeenkomsten worden NAM en contractors bijelkaar gebracht, zoals de 4e dinsdag van september waarbij de NAM HSE Jaarplannen worden vastgesteld.
CASOS resultaten
- Het richting geven aan de VGWM jaarplannen vanuit een contractor oogpunt tijdens de Vijfde Dinsdag van September
- Het aandragen van verbetervoorstellen voor probleemgebieden waarmee de veiligheid in het geding komt
- Het creëren van gezamenlijke leiderschapsculturen door gezamenlijk opleidingstraject.
- Eenduidige communicatie tussen NAM/SHELL onderling maar vooral ook met de bedrijven
- Promoten en implementeren van verbeteringen in de veiligheidscultuur
Wat zeggen onze leden en NAM?
“Op het gebied van veiligheid moet gewoon alles belangeloos worden gedeeld. Dat kun je binnen CASOS heel mooi doen. Daarnaast is het ook nog eens een hele mooie netwerkomgeving waar je met elkaar kan sparren over zaken die je hebt meegemaakt”.
“Voor de NAM is het heel belangrijk dat aannemers laten weten wat ze denken van de ideeën van de NAM en dat ze met name op de uitvoering van de ideeën kritiek leveren, constructieve kritiek, zoals CASOS dat doet. Daarom is het van belang dat CASOS een spreekbuis vormt voor de gemeenschappelijke ideeën van aannemers.”
“Mijn persoonlijke ambitie is dat we als CASOS kunnen bijdragen aan de veiligheid op NAM locaties en bij NAM activiteiten en ik hoop dat we dat kunnen blijven doen net zoals we dat de afgelopen vijf jaar hebben gedaan. Daar gaan we ons volop voor in zetten.”
“Ik denk dat we echt ongelofelijk trots mogen zijn, dat we eigenlijk een gemiddelde, wat heel stabiel leek te zijn, rond die 3 tot 2,8, dat we dat echt sinds de oprichting van CASOS naar beneden hebben zien lopen. En de all time low van 1,8, dus de laagste rate aller tijden hebben weten te bereiken. Dat is denk een verdienste van de samenwerking die NAM en SHELL gedurfd hebben om aan te gaan met de contractors.”