Terugblik Contractor Safety Day

Tussen droom en daad, handelen in een weerbarstige werkelijkheid

Op woensdag 24 juni vond de jaarlijkse Contractor Safety Day plaats. Een evenement georganiseerd door NAM en CASOS voor alle contractors die werkzaam zijn voor NAM.

Zo’n 100 deelnemers werden ontvangen in een historische kophalsromp-boerderij uit 1869 op het platteland van Groningen. De Contractor Safety Day stond dit keer in het teken van ‘protocollen, verantwoordelijkheden en keuzes maken’. Wat als het protocol op een bepaald moment niet werkt en wat als je zaken anders ziet dan jouw collega? Dan moet je keuzes maken, dan ben je zelf verantwoordelijk. Door verrassende workshops en verhelderende lezingen werden deze vraagstukken aan de orde gesteld.

Na de opening door NAM directeur Gerald Schotman gaf Maureen Sie, bijzonder hoogleraar en filosoof een interessante verhandeling over de ‘expanding circle’. Een theorie over moraliteit en ethiek. Vervolgens werden de deelnemers in groepen verdeeld en volgden de workshops.

Workshop 1, onder leiding van Dr. Ronald Hünneman, filosoof en docent aan de R.U. Groningen ging over de zin van het opstellen van protocollen, om vervolgens te laten zien dat die protocollen al snel weer naar de prullenmand verwezen kunnen worden. Dit alles aan de hand van het Railway Switch Dilemma of Trolley Dilemma. De deelnemers kregen de keuze voorgelegd om al of niet een wissel om te zetten waarbij er onafhankelijk van de keuze een ernstig ongeluk gebeurt. Welke keuze maak je en is dat in een protocol te vatten. Een workshop waar gedurende de dag nog veel over gepraat werd.

Workshop 2 ging over gebruik van en vergroeiing met gereedschap o.l.v. kunstenares Eveline van Duyl. De workshop startte met een gitarist die vertelde over de vergroeiing met zijn instrumenten. Daarna werden de deelnemers op een ronde langs verschillende experimenten meegenomen.

Ad Bastiaanse, acteur en trainer demonstreerde in de derde workshop hoe mensen dezelfde gebeurtenissen verschillend zien en beoordelen: het verschil in linker en rechter hersenhelften. In de ene huist de creativiteit en in de andere het mathematische brein. Deze interactieve workshop die heel enthousiast werd ontvangen ging over de kunst en de noodzaak om het thema veiligheid vanuit verschillende perspectieven te benaderen.

De dag werd afgesloten door Arno van der Heyden, cabaretier. Hij vatte de dag op een humoristische wijze samen waarna er nog gelegenheid was om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Bekijk hier een korte impressie van de dag: https://www.youtube.com/watch?v=sCn5_JKWKXM 

Contractor Safety Day 2015 – een impressie

2017-04-04T13:48:15+01:00

Neem even een momentje...

En lees onze privacy verklaring die van toepassing is op deze website. Klik op 'AVG Instellingen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Privacy Verklaring